alimente bio

Am vazut ca frecvent se tot posteaza diferite articole despre care sunt beneficiile alimentelor organice si de sunt bune pentru sanatatea noastra, dar si pentru mediul inconjurator.

Insa, asa cum am spus si in acest articol, achizitia de alimente naturale presupune anumite costuri, pe care unii dintre noi nu si le permit. Iata care sunt alimentele care contin un nr nesemnificativ de pesticide si pe care le poti achizitiona chiar daca nu au eticheta de alimente bio.

1. Ceapa

Contine cele mai putine pesticide in comparatie cu orice alt produs. Pe langa faptul ca da savoare mancarurilor, ceapa este bogata in antioxidanti naturali. Aceasta contine flavonoida, numita chercetina si care nu permite dezvoltarea bacteriei helicobacter pylori ce sta la baza formarii ulcerului stomacal.

Mananca felii de ceapa proaspata in sandwich-uri, salate, burger sau foloseste-o in supe, sosuri sau garniture

2. Avocado

Cine se gandea ca fructul de avocado este cel mai curat dintre toate? Diferite studii au aratat ca acesta nu contine substante chimice de nici un fel. O veste foarte buna deoarece avocado este bogat in nutrienti esentiali precum potasiu, folati si vitaminele K, B6, E sau C. Incearca sa il consumi in smoothie-uri, sandwich-uri sau salate

3. Ananas

Coaja groasa a ananasului absoarbe un nr mare de pesticide utilizate in agricultura, insa chiar si asa, a fost catalogat drept fructul cu cele mai putine substante chimice. Bogat in vitamica C, contine si o enzima numita bromelanina ce ajuta corpul sa digere mai bine mancarea si reduce inflamatia.

4. Asparagus

Bogat in antioxidanti si agenti anti-inflamatorii si fiind un aliment fara pesticide, poate inlocui cu succes o portie de cartofi prajiti.

5. Grapefruit

Datorita cojii groase a sale, substantele chimice nu patrund in pulpa fructului. Un studiu publicat in 2011 arata ca sucul de grapefruit consumat cu 20 de minute inainte de masa, ajuta la o mai buna digestie

6. Mango

Ne ajuta sa satisfacem pofta de dulce fara a acumula mult prea multe calorii. La fel ca si grapefruit-ul, coaja lui densa lucreaza ca o bariera impotriva pesticidelor si a chimicalelor folosite la dezvoltarea rapida.

Aprox 130 de grame de mango contine 100 de calorii si este bogat in vitamina A si fibre. Poate fi servit proaspat sau in smoothie cu gheata. Pentru un desert sanatos, opteaza pentru un bol de cubulete de mango si iaurt grecesc

7. Kiwi

Daca esti pus/a in situatia de a alege intre o nectarina, piersica sau un kiwi ce nu sunt crescuti organic, iti recomand sa alegi kiwi-ul. Fibra bogata a pulpei ajuta la o digestie mai buna si reprezinta un desert copios

8. Ciuperci

Bogate in nutrienti, cu cat au o culoare mai inchisa, cu atat sunt mai delicioase. Recomandarea dieteticenilor este sa le sotezi sau sa le pui pe grill la o temperatura foarte inalta pentru o savoare deosebita.

Adauga ciuperci mici in supe, salate, orez sau alte preparate. Ciuperci mai mari precum cele portobelo nu contin grasimi si sunt o alternativa minunata la hamburgerii din carne

9. Papaya

Culoarea portocaliu intens a fructului este un indice important pentru aportul nutrional pe care il detine. Doar jumatate dintr-un fruct mic contine 80% din cantitatea recomandata de vitaminca C intr-o singura zi, alaturi de poasiu, acid folic, beta-caroten sau fibre

10. Mazare verde

Doar o canita de mazare verde contine 14 grame de fibre ceea ce inseamna ca este una dintre legumele cu cel mai mare continut de fibre. Institutul de medicina ne recomanda sa consumam cel putin 25 grame de fibre pe zi daca suntem femei si 38 grame daca suntem barbate cu varsta de pana la 50 ani. Pentru a adauga o portie buna de fibre, proteina si nutrient esentiali in dieta, poti pune mazare verde in sosuri, supe sau alte preparate

11. Cantalup

Sau pepenele acela cu coaja groasa si miezul portocaliu dulce si aromat – este unul din alimentele ce poate fi consumat chiar daca nu este crescut in mod organic. Pentru a se coace cat mai bine, il puteti tine la temperatura camerei. Puteti adauga felii de pepene in mancarea de orez sau mamaliga, pentru o nota colorata, savuroasa si plina de substante nutritive

12. Cartofi dulci

Bogati in beta-caroten, potasiu, fibre si vitamina C, acestia ne satisfac pe deplin pofta de dulce, fara a face exces de calorii si zahar

13. Vanata 

O portie medie de vinete coapte contine 33 calorii, pe langa o cantitatea buna de fibre ce ne dau senzatia de satisfacut. Pentru o mancare delicioasa, incearca sa pui pe grill cateva felii de vinete cu putin ulei de masline. Adauga condimentele preferate precum busuioc, oregano, usturoi sau putina pudra de sare de mare

14. Varza

Legumele cu frunze nu trebuie sa fie neaparat verzi pentru a fi bogate in nutrienti. Fie care este alba, rosie sau mov, varza asigura o cantitate semnificativa de substante nutritive, inclusive vitamina C si fribre, avand un continut scazut de calorii. La fel ca si varza kale, aceasta este o leguma cruciferoasa ce ne protejeaza de anumite tipuri de cancer, precum cel de colon.

15. Pepenele rosu – lubenita

Gustul delicious nu este sigurul aspect pentru care sa consumi lubenita. Coaja foarte groasa ofera o protective foarte buna impotriva pesticidelor din sol. Pepenele rosu ajuta la calmarea febrei musculare si mentine inima sanatoasa, fiind ideala pentru a tine sub control caloriile si greutatea, asadar nu il uita atunci cand prepare smoothie-uri.

16. Conopida

Atat de populara la ora actuala este o alternativa excelenta la alimente precum cartofi sau orez, datorita continutului scazut de carbohidrati.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Nume