seminte de chia beneficii si contraindicatii

Seminte de chia (salvia hispanica) sunt unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Usor de digerat atunci cand sunt preparate in mod corect si reprezinta un ingredient extrem de versatil pe care il poti adauga cu usurinta la retetele preferate. Mai mult decat atat, beneficiile semintelor de chia asupra sanatatii sunt numeroase.

Provin din zona centrala si sudica a Mexicului si sunt foarte apreciate pentru proprietatile lor medicinale si valoarea nutritionala. Au un imens aport nutritiv, fiind renumite pentru energia pe care o ofera corpului nostru.

In limba maiasa, cuvantul chia inseamna “forta/putere”. Razboinicii azteci consumau seminte de chia pentru a avea mai multa energie si rezistenta in timpul bataliilor sau atunci cand trebuiau sa alerge pe distante lungi.

Studiile recente au descoperit ca beneficiile lor sunt mult mai grozave decat ne asteptam. Asadar, daca va intrebati la ce sunt bune semintele de chia, trebuie sa stiti ca acestea ajuta la reducerea semnelor vizibile de imbatranire a pielii, ajuta sistemul digestiv si inima, precum si dezvoltarea sanatatii osoase si a masei musculare.

Recomandari de magazine de unde poti achizitiona seminte de chia:

  • VEGIS – oferta bogata de seminte de chia ecologice de la Solaris, Sanovita, Charme, Herbavit sau Alevia
  • Plantum – aici gasesti seminte de chia raw organice sau crude, ulei din seminte de chia si mixuri pentru salate si smoothie-uri
  • BIOSANO – batoane proteice cu chia, fibre si pudra proteica din seminte de chia, dar si ceaiuri pentru salbit cu chia
  • eMAG – gasesti seminte de chia bio de la diferiti furnizori, precum si suplimente cu chia sau batoane proteice cu chia
seminte de chia valoare nutritionala

Seminte de Chia : Valoare Nutritionala

Motivul pentru care aceste seminte de chia sunt atat de benefice se datoreaza in mod special continutului bogat de fibre, grasimi omega-3, proteine, vitamine si minerale. Spre exemplu, 100 grame de seminte contin:

  • Calorii: 486 kcal
  • Lipide totale: 31 grame
    • Lipide saturate: 3.3 g
    • Lipide polinesaturate: 24 g
    • Lipide mononesaturate: 2.3 g
    • Lipide trans: 0.1 g
  • Colesterol: 0 mg
  • Sodiu: 16 mg
  • Potasiu: 407 mg
  • Carbohidrati: 42 g
    • Fibre alimentare 34 g
  • Proteine: 17 g
  • Vitamina A: 54 IU
  • Vitamina C: 1.6 mg
  • Calciu: 631 mg
  • Fier: 7.7 mg
  • Vitamina B-12: 0 µg
  • Magneziu: 335 mg

Semintele de chia contin si acizi grasi esentiali, vitaminele B, E, D, minerale inclusive sulfur, iod, mangan, niacin, tiamina, potasiu, zinc, fosfor, fiind o sursa bogata de antioxidanti.

seminte de chia proprietati

Seminte de Chia: Proprietati si Beneficii Pentru Sanatate

Fiind atat de bogate in diversi nutrienti, cercetarile arata ca un consum regulat de seminte de chia iti pot imbunatati sanatatea in numeroase moduri. Hai sa vedem care sunt acestea:

1Sanatatea pielii si stoparea imbatranirii premature

S-a descoperit ca seminte de chia au o concentratie naturala de compusi fenolici de doua ori mai mare decat se cunoscuse initial, ceea ce stopeaza pana la 70% din activitatea radicalilor liberi.

Antioxidantii grabesc rapiditatea cu care celulele pielii se regenereaza, prevenind eventualele deteliorari. Fiind unul dintre alimentele cu cel mai mare continut de antioxidanti, semintele de chia pot preveni imbatranirea premature a pielii din cauza inflamatiilor si a vatamarii radicalilor liberi.

2Sanatatea tractului digestiv

Chia sunt bogate in fibre si doar o singura cupa pe zi este necesara pentru a asigura corpului nostru aportul de fibre necesar.

Fibrele sunt esentiale pentru a ajuta corpul sa echilibreze nivelul de insulina. Conform Institutului National al Sanatatii, seminte precum cele de chia sau in pot fi exceptionale in echilibrarea zaharului din sange datorita continutului inalt de fibre si grasimi sanatoase.

Avand un continut bogat de fibre alimentare, micutele seminte de chia ajuta la tranzitul intestinal. Ofera si o senzatie de satietate deoarece absorb o cantitate considerabila de apa si isi multiplica volumul cand sunt consumate. Suprima senzatia de foame si apetitul, ceea ce ajuta si la pierderea in greutate.

Cand sunt consumate, semintele de chia creeaza o substanta gelatinoasa in stomac. Datorita fibrelor solubile, acest gel poate functiona ca un probiotic ce ajuta la dezvoltarea probioticelor in intestine.

3Sanatatea inimii

Proprietatea semintelor de chia de a reduce inflamatia, regla colesterolul si scadea tensiunea arteriala le face a fi extreme de benefice pentru consum. De asemenea, prin inversarea stresului oxidativ, sansele ca o persoana sa dezvolte ateroscleroza sunt minimizate.

Contin acid linoleic, un acid gras ce ajuta corpul sa absoarba vitaminele solubile in grasimi precum A, D, E si K. Pentru dimensiunile ei, chia este chiar bogata in grasimi sanatoase, avand mai mult omega-3 decat somonul.

Omega-3 are rolul de a proteja inima reducand tensiunea arteriala, colesterolul rau si inflamatia, care pot presiune pe vasele de sange. Asadar, consumand seminte de chia, iti poti creste rezistenta fizica, lupta impotriva bolilor de inima si a dereglarilor hormonale/endocrinologice, precum si a minimiza riscul unui atac cerebral.

4Ajuta la tratarea diabetului

Deoarece sunt bogate in acizi alfa-linoleici si fibre, cercetatorii de la Universitatea din Argentina au incercat sa determine cum pot folosi aceste seminte de chia si preveni diverse dereglari metabolice precum dislipidemia (excesul grasimilor in sange) si rezistenta la insulina, doi factori decisivi ce cauzeaza aparitia diabetului. Mai multe detalii cu privire la studiu puteti citi aici.

5Ajuta metabolismul si asigura energie pe durata zilei

Aceste seminte de chia iti asigura energia de care ai nevoie pentru a te bucura de un antrenament intens si ofera aceleasi beneficii ca si o bautura sportiva, insa fara indulcitorii nesanatosi.

Consumul regulat de chia este de folos in a-i da un boost metabolismului si arde grasimile de pe abdomen in acelasi timp. Vei putea reduce din tesutul adipos visceral ce afecteaza metabolismul corpului si este un element important in dezvoltarea obezitatii.

6Dezvoltarea masei musculare si arderea grasimilor

seminte de chia beneficii si contraindicatii

Semintele de chia sunt printre cele mai cautate datorita continutului proteic pe care il au. Acesta este un alt beneficiu al lor si un motiv in plus sa consumi chia daca doresti sa cresti in masa musculara, tonifiezi muschii, arzi grasimile si echilibra nivelul zaharului din sange.

Un puternic antioxidant, chia  ajuta la inlocuirea nutrientilor pe care ii pierdem in timpul efortului fizic. Au un continut foarte ridicat de minerale esentiale precum calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, fier si niacina.

Una dintre proprietatile acestor seminte de chia este aceea ca pot sa absoarba de pana la 10 ori greutatea proprie in apa. Datorita acestui fapt, chia ajuta la o mai buna hidratare si imbunatatesc absorbtia nutritiva a electrolitilor.

Deoarece sunt bogate in zinc, ajuta corpul sa produca leptina. Leptina este un hormon cheie ce regleaza apetitul, modul in care corpul nostru se foloseste de energie. Chia imbunatateste stamina si rezistenta, facand-o a fi o alegere ideala daca vrei sa iti tonifici corpul.

7Lupta impotriva cancerului mamar si a cancerului cervical

Semintele de chia sunt bogate in acizi grasi omega-3, in special acidul alfa lipoic si care ajuta la reducerea dezvoltarii celulelor canceroase ce duc la aparitia cancerului de san sau cervical.

Cercetatorii au descoperit ca chia ataca celulele canceroase si le distruge fara a pune in pericol celelalte celule sanatoase din corp.

8Oase mai puternice

O cupa de seminte de chia (aprox 28 grame) contine 18% din continutul de calciu recomandat zilnic. Calciul este fundamental in sanatatea oaselor si ajuta la mentinerea bunastarii acestora si a muschilor.

Chia contine bor, un alt nutrient esential pentru structura osoasa. Acesta ajuta la metabolizarea calciului, magneziului, manganului si fosforului pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor si muschilor.

9Sanatatea dintilor

seminte de chia sarcina

Avand in vedere ca aceste seminte de chia contin mult calciu, fosfor, vitamina A si zinc, nici nu e de mirare ca sunt excelente pentru sanatatea dentara. Calciul este esential pentru bunastarea dintilor.

Zincul previne formarea tartrului si are un efect antibacterial ce ajuta la pastrarea unei respiratii cat mai proaspete. Vitamina A si fosforul sunt importante pentru a avea dinti puternici si o gura sanatoasa.

Beneficiile Semintelor de Chia in Timpul Sarcinii

Aceste micute seminte au o valoare nutritionala extreme de mare, astfel ca viitoarele mamici ar trebui sa le incorporeze in dieta lor. Pe durata sarcinii, corpul nostru este secat de nutrientii importanti, iar aceste seminte de chia ajuta la inlocuirea acelor nutrienti pierduti, oferind si un boost de energie. Iata care sunt beneficiile acestora si de ce sunt atat de recomandate:

10Sursa importanta de omega-3

Omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului bebelusului. Multe persoane aleg sa consume somon sau sa ia diferite sumplimente cu ulei de peste pentru a obtine cantitatea zilnica recomandata. Aceste seminte de chia sunt o alternativa grozava pentru cine doreste sa evite consumul de mercur din diferiti pesti.

De regula, semintele sau oleaginoasele cu continut ridicat de grasimi au o durata de viata destul de scurta inainte sa se rancezeaza si sa se transforme in alimente cu adevarat toxice. Chia este bogata in antioxidanti, astfel ca poate fi pastrata in conditii optime de depozitare pana la 4 ani, fara sa se detelioreze.

11Inlocuieste nutrientii pierduti

Sarcina solicita la maxim corpul femeii. Micutele seminte de chia au un continut ridicat de antioxidanti si ajuta la inlocuirea acolor nutrienti ce se pierd in timpul sarcinii. Contin minerale esentiale precum calciu, fosfor, magneziu, mangan, cupru, zinc, fier si niacina.

In ultimele 3 luni de sarcina, este important sa se consume o cantitate adecvata de calciu pentru o dezvoltare cat mai corecta a scheletului bebelusului. Semintele de chia contin de pana la 5 ori mai mult calciu decat laptele. De asemenea, ele contin si bor, un mineral esential pentru sanatatea oaselor.

Fierul este elementar in dezvoltarea celulelor rosii de sange ce transporta oxigenul prin corp. Pe durata sarcinii, un consum crescut de fier este necesar pentru a acomoda volumul crescut de sange din corpul mamei si pentru formarea sangelui copilului.

12Absorbtia lenta a zaharului

Un nivel ridicat al zaharului din sange reprezinta un risc pentru sarcina. Pot aparea diferite complicatii printre care se numara greutatea ridicata a bebelusului la nastere, posibilitatea unei nasteri prin cezariana sau preeclampsie.

Cand sunt ingerate, seminte de chia creeaza o substanta gelatinoasa in stomac, ce ajuta la digestie si mentine stabil nivelul glicemiei. Chia incetineste procesul de transformare a zaharurilor in carbohidrati. Acesta, in combinatie cu continutul ridicat de proteine ofera crestere a energiei.

Seminte de Chia: Preparare, Mod de Administrare si Cantitatea Zilnica Recomandata

Semintele de chia au un gust usor de nuca si pot fi adaugate in majoritatea meniurilor pe post de decor. Insa, daca sunt consumate asa intregi nu prea ajuta atat de mult la digestie si asimilarea proprietatilor. Ca sa te bucuri de mineralele si vitamintele pe care le au, recomandarea mea este sa le macini sau sa le pui la inmuiat. Totusi, ar fi indicat sa nu consumi mai mult de 1 sau 2 lingurite pe zi.

Crude sau inmuiate?

Exista o multime de discutii de cat de indicat este sa inmoi chia inainte de consum. Nu patesti nimic daca le mananci asa crude, insa daca sunt inmuiate, ele incep sa “germineze” si sunt eliberati toti acei inhibitori ce protejeaza interiorul semintei.

Pe de o parte, aceasta procedura le face a fi mai usor digerabile, si pe de alta parte, corpul poate extrage mai usor substantele nutritive.

Cu totii ne dorim sa obtinem cea mai mare cantitate de nutrienti din alimentele pe care le consumam, asadar daca este posibil, ar fi indicat sa le inmuiem inainte de a le adauga in retetele de budinca de chia sau smoothie.

Cum se inmoaie?

Pentru a inmuia semintele de chia, tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 1 parte seminte cu 10 parti apa. Apoi le lasi sa stea asa pentru cel putin 30 minute si pana la 2 ore.

Pentru ca chia poate sa retina pana la 12 ori greutatea lor in apa, sunt excelente pentru a preveni deshidratarea.

Daca alegi sa nu le inmoi, acestea vor absorbi apa in timpul digestiei, asadar asigura-te ca bei multe lichide pe timpul zilei, mentinand corpul hidratat.

Macinate. O alta optiune de a consuma chia este de a le macina intr-o rasnita de cafea sau intr-un blender de smoothie ca sa spargi invelisul. Cand sunt facute pulbere, faina din seminte de chia poate fi utilizata in retetele fara gluten precum clatite, briose, paine sau chiar pasta. Cand macinam seminte boagte in omega-3 este recomandat sa le pastram intr-un vas de sticla etans si tinute in frigider.

Intregi. Spre deosebire de semintele de in, nu este neaparat necesa sa le macini pentru a avea acces la substantele nutritive. Le poti manca exact asa cum sunt sit e vei putea bucura de aportul lor nutritional.

Seminte de Chia : Contraindicatii

Probleme gastointestinale. Exista putine contraindicatii asociate cu seminte de chia. Ocazional, unele persoane au experimentat un disconfort in stomac atunci cand le-au consumat, mai ales in cantitati mari, datorita continutului ridicat de fibre. La fel cum am precizat si in alte cazuri, daca sunt consumate cu moderatie si daca bei suficienta apa, cu siguranta ca vei minimiza efectele secundare.

Constipatia, balonarea si flatulentele sunt printre cele mai comune probleme cauzate de consumul de chia. De cele mai multe ori, acestea pot fi rezolvate prin gatirea mai meticuloasa a semintelor. Totusi, de notat ar fi faptul ca aceste probleme apar ori de cate ori se consuma alimente bogate in fibre.

Alergii. O reactive alergica la semintele de chia este extreme de rara, insa nu imposibila. Daca te stii predispus la alergii, ar trebui sa  consulti un medic inainte de a consuma chia. S-au intalnit cazuri in care chia a interactionat cu diverse alimente precum oregano, susan, mustar sau cimbru si a provicat o alergie.

Semintele de chia sunt un aliment versatil. Pot fi mancate intregi, macinate sau inmuiate pentru a forma o substanta gelatinoasa. Cand sunt consumate intregi, au o savoare ce se aseamana cu nucile, fiind o alegere excelenta pentru a fi adaugate in iaurt sau o salata la micul dejun. Absorb de pana la 12 cantitatea lor in apa, astfel ca sunt perfecte pentru a ingrosa sosurile sau smoothie-ul.

Daca nu ai mai consumat chia pana acum, ar fi indicat sa le adaugi in dieta in mod progresiv. Fiind bogate in fibre, incepe cu o cantitate mica si asigura-te ca bei suficienta apa. Acorda timp corpului pentru a se acomoda cu acestea si ai in vedere alegerea unui brand organic.

Astfel ai certitudinea ca te bucuri din plin de beneficiile semintelor de chia, printre care se numara sanatatea tractului digestiv, a inimii, diabet, energie, metabolism, oase, muschi, pierderea in greutate, lupta impotriva catorva tipuri de cancer, precum si o sursa importanta de nutrienti pe durata sarcinii.

1 Comentariu

  1. Apreciez detaliile de mai sus,multumesc.Am inceput de curand sa consum.Ma intereseaza retete sanatoase de desert sau mic dejun cu seminte de chia.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Nume