cum sa fii mai sanatos cu mai putin efort

Inceputul de an este perioada propice in care sa ne gandim la noi moduri pentru imbunatatirea stilului de viata, a regimului alimentar, precum si a starii de bine.

Din fericire, exista o multime de moduri in care putem face asta, fara a fi nevoie sa iesim prea mult din rutina sau sa trebuiasca sa depunem mai mult effort.

In randurile de mai jos, iti voi prezenta o lista cu cateva mici chestii pe care le poti face in mod regulat astfel incat sa incepi sa ai un stil de viata cat mai sanatos.

 

1. Mananca fructe in loc de dulciuri

Bomboanele sunt dulci deoarece contin zaharuri procesate si care sunt bogate in sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza.

Fructele sunt dulci deoarece contin zaharuri naturale, insa acestea sunt bune pentru sanatate pentru ca sunt bogate in fibre, ce te ajuta sa digerezi zaharul intr-un mod mai usor.

 

2. Fa cumparaturile cu stomacul plin

Studiile arata ca persoanele care mananca ceva (oricat de putin) inainte de a merge la supermarket tind sa cumpere o cantitate mai mica de alimente nesanatoase. Motivul ar fi acela cum ca nu sunt tentate sa cumpere din impuls diferite produse din pricina foamei.

 

3. Invata sa gatesti

Regimurile alimentare stricte si diferitele diete nu functioneaza chiar atat de bine, prin renuntarea la anumite alimente, nu te fac decat sa simti nevoia sa le consumi cat mai mult.

Dupa cum bine stiti, gatitul acasa este strans legat de o alimentatie sanatoasa, pe langa faptul ca te ajuta sa economisesti si ceva banuti pentru ca nu mai iei cina in oras.

 

4. Bea cafea naturala simpla

Cafeaua este extrem de benefica pentru organism, diferite studii chiar sugereaza faptul ca consumul de 3 – 5 cesti pe zi duce la o crestere a duratei de viata.

Eliminarea laptelui, cremei, zaharului sau a diferitelor arome va duce la o scadere a caloriilor si la o maximizare a beneficiilor sanatoase ale cafelei.

 

5. Inlocuieste untul intins pe painea prajita cu avocado

Fructele de avocado sunt o sursa bogata de grasimi sanatoase. Este unul dintre alimentele ce pot fi consumate neorganice , fiind printre fructele cu un continut chimic cat mai spre 0. Este bogat in nutrienti precum potasiu, magneziu, vitamina C si E, fibre.

 

6. Inlocuieste painea alba cu cea integrala

Painea integrala este mult mai bogata in fibre decat painea alba traditionala, iar aceste fibre au rolul de a-ti oferi satietate si te ajuta la o mai buna digestive, micsorand absorbtia zaharurilor.

 

7. Alege vesela colorata ce vine in contrast cu alimentele consumate

Daca scopul tau este sa mananci mai putin pentru a scapa de calorii, iti recomand sa te orientezi spre o farfurie colorata si care contrasteaza de minune cu alimentele din meniu.

Un studiu din 2012 demonstreaza faptul ca oamenii tind sa consume mai multe alimente atunci culoarea farfuriei este asemanatoare cu cea a mancarii.

Asadar, daca vrei sa mananci mai multe verdeturi, ar fi o idee exceptionala sa folosesti o farfurie verde. Insa, daca vrei sa ai un control mai bun asupra portiilor generoase de calorii din alimente precum paine, paste sau orez, atunci stai cat mai departe de farfuriile albe, galbene sau portocalii.

 

8. Hidrateaza-te cat mai bine

Sunt sigura ca ai mai auzit asta de mai multe ori, insa beneficiile hidratarii sunt numeroase, de la un bun echilibru al fluidelor corporale si pana la a avea mai multa energie. Unii experti sunt de parere ca poti chiar si sa slabesti daca inainte de fiecare masa bei un pahar de apa.

 

9. Mersul alert

Pe langa faptul ca vei ajunge mai repede la destinatie, un studiu publicat in 2013 afirma ca persoanele care au un mers mai lent au un risc mai ridicat de mortalitate decat cei cu pasul alert.

 

10. Parcheaza la o distanta mai mare de destinatia aleasa (ori mergi cu autobuzul/trenul etc)

Aceasta este o modalitate mai buna de a introduce in rutina zilnica mai mult exercitiu fizic. Mersul pe jos arde calorii si ajuta la reducerea anxietatii si o mai buna intarire a oaselor. Mai mult decat atat, exercitiul nu doar ca este bun pentru corp ci si pentru minte.

 

11. Mergi pe scari

O cale usoara de a arde calorii si tonifia musculatura picioarelor atunci cand pur si simplu programul iti este mult prea incarcat si nu ai timp de un antrenament traditional.

 

12. Stai intr-un picior atunci cand te speli pe dinti

Este o activitate de multitasking usoara care te ajuta sa imbunatatesti echilibrul atat de necesar pentru o sanatate mai buna, mai ales atunci cand inaintam in varsta.

 

13. Spala-ti mainile in mod regulat

Spalatul mainilor cu sapun si apa indeparteaza bacteriile, iar uscarea mainlor previne inmultirea microbilor, fiind una dintre cele mai bune metode de a preveni infectiile.

 

14. Spala asternuturile

Cutele din asternuturile patului pot fi o sursa excelenta pentru dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor ce fac sa ne imbolnavim. Un articol de pe site-ul researchgate.net pretinde ca doar pernele sunt cele care pot sa adaposteasca pana la 16 specii diferite de ciuperci.

Pentru a preveni ca acesti microbi sa ne faca rau, este recomandat sa spalam asternuturile in mod regulat, indicat ar fi o data pe saptamana.

 

15. Foloseste lotiune cu protectie solara si ochelari de soare

Sunt toate sansele ca aceasta sa ne faca pielea sa miroasa ciudat, insa este una dintre cele mai bune metode pentru a preveni aparitia cancerului de piele.

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu fashion. Protejarea ochilor de razele UV ale soarelui este la fel de importanta cu protejarea pielii, indiferent ca tunzi peluza gradinii, mergi la o plimbare cu bicicleta sau te joci pe afara.

 

16. Cumpara o planta

Nu-i asa ca biroul tau este trist? Conform unui studiu ce a avut loc in birourile comerciale din Olanda si UK si care a monitorizat indeaproape efectele plantelor asupra persoanelor, s-a stabilit ca acestea reusesc sa te faca sa te simti mai fericit, mai implinit si cu mai multa pofta de munca.

 

17. Mediteaza cel putin 30 minute pe zi

O tehnica recomandata de cativa directori ai unor mari companii. Meditatia te ajuta sa te eliberezi de stres, sa iti imbunatatesti memoria si vigilenta, dar si un bun aliat in micsorarea presiunii sanguine.

Se pare ca persoanele care mediteaza un minim de 30 minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana, pe parcursul unei luni (cu aproximatie ar veni in jur de 11 ore) au simtit schimbari in zona creierului ce este responsabila cu abilitatea de a monitoriza si controla comportamentul, emotiile, gandirile in functie de situatiile intampinate.

 

18. Citeste o carte

Imbunatateste-ti cunostintele, reduce stresul si te ajuta sa stai putin departe de internet. Multe studii au aratat de-alungul anilor ca atunci cand citesti despre experientele uimitoare ale altor personae, acestea te inspira si iti ofera o senzatie de satisfacere, te fac sa te simti mai putin stresat si mai predispus sa te oferi ca voluntar in oferirea ajutorului fata de alte persoane.

 

19. Inchide-ti telefonul din cand in cand

Ocazional, este chiar indicat sa te deconectezi de smartphone, acest lucru ajutandu-te sa atingi o stare de relaxare completa. Este o idee excelenta sa eviti sa folosesti telefonul cu cel putin o ora inainte de culcare, din cauza luminii ecranului care ar putea interfera cu abilitatea noastra de a adormi.

 

20. Culca-te la aceeasi ora in fiecare seara, chiar si in weekend-uri

Atunci cand mergi la culcare la diferite ore si tinzi sa te trezesti la ore cu totul si cu totul distincte, corpul ajunge sa sufere de un fenomen numit “social jet lag” – oboseala cauzata de schimbarea fusului orar.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Nume