espresso perfect

Espresso este o bautura misterioasa. Nu foarte multa lume cunoaste cu exactitate ce este, cum se prepara si ce gust ar trebui sa aiba. Cu totii am fost ademeniti de marketing-ul bine pus la punct al diverselor branduri precum Starbucks, Nespresso, Krups si multe altele care nu au facut altceva decat sa ne ofere o cafea espresso ieftina si simplu de facut.

Incercati pe cat posibil sa nu cadeti in plasa lor, o bautura espresso preparata bine, este minunata, iar ceea ce ei vand, nu se compara deloc cu un espresso autentic.

Ce este, de fapt, espresso?

Cuvantul “espresso” (pronuntat ess-PRESS-oh) are origini italinesti. A fost nascocit pentru prima data in jurul anilor 1900 si inseamna (in sens larg) o ceasca de cafea preparata special pentru tine. Astazi, foarte multe persoane il pronunta si il scriu gresit – “expresso”.

Ca sa nu o mai lungim, espresso nu se refera nici la tipul de boabe folosit, nici la modul de prajire si nici la taria cafelei. Espresso este o METODA, un mijloc de a prepara cafeaua. Teoretic, poti folosi orice fel de boabe pentru a face o cafea espresso – desi, unele tipuri pot da bauturii o savoare si o aroma mai deosebita.

O ceasca perfecta de espresso este obtinuta cu ajutorul apei clocotite, care trece cu presiune foarte inalta printr-o cafea cu granulatie extra fina. Presiunea crescuta scurteaza timpul de extractie (in comparatie cu cafeaua proaspata), dizolvand mai multe substante solide din cafea si emulsifica uleiurile.

Aceasta procedura intensifica savoarea, ingroasa continutul lichid si orneaza bautura cu un strat distinctiv de “crema”. Un espresso perfect are un gust robust, dar echilibrat si nu va fi niciodata mult prea amar.

Se serveste in portii mici de 30-60 ml si este de multe ori insotit de o spuma cremoasa de lapte si/sau condimente delicioase. Espresso consituie baza pentru urmatoarele bauturi: cappuccino, caffè latte, caffè americano, caffè macchiato, ristretto, lungo.

Cea mai buna cafea pentru espresso perfect

  • Marca Davidoff – Café Espresso 57 boabe sau Café Rich Aroma macinata sunt doua tipuri de cafea pentru espresso de la Davidoff care iti vor satisface papilele gustative si te vor rasfata pe deplin gratie savorii lor inconfundabile.
  • Marca Lavazza – aroma, savoarea si densitatea perfecte ale espresso-ului preparat din boabele de cafea Lavazza Super Crema, Qualita Oro sau Caffé Espresso, te vor face sa te reintorci din nou si din nou la ele
  • Marca illy – un amestec cu diferite granulatii, arome si moduri de prajire pe care cu siguranta ca il vei aprecia. Sortimentele de cafea boabe pentru espresso Monoarabica Guatemala, Brazilia, Etiopia, Dark Roast sunt printre cele mai indragite.

 

secretul unui espresso perfect

 

Secretul unui espresso perfect

Acum ca ai aflat ce este de fapt un espresso, hai sa vedem care sunt aspectele care il fac a fi perfect. Multe dintre variabilele de mai jos se aplica la prepararea oricarui tip de cafea, insa unele dintre ele sunt necesare pentru un espresso unic.

BOABELE DE CAFEA – achizitioneaza cafea de la un magazin specializat unde poti afla cu usurinta informatii cu privire la cat de proaspete sunt boabele de cafea, cand au fost procesate si prajite. O cafea buna si proaspata produce un espresso perfect, mai bun, cu aroma bogata si o crema densa, in timp ce o cafea de proasta calitate va crea un espresso lung si fara pic de savoare.

Cel mai indicat este sa cumperi cafea boabe, de preferinta unele care au fost pastrate in conditii corecte, la o temperatura constanta, departe de lumina si caldura. Nu este necesar sa le tii in frigider, le poti depozita in dulapiorul din bucatarie intr-un recipient etans.

PRAJIRE – punga de cafea boabe cumparata ar trebui sa aiba trecuta pe spate o data cand boabele au fost prajite. Specialistii recomanda ca pentru o savoare optima, acestea trebuiesc consumate nu mai devreme de 4 zile si in termen de maxim 3 saptamani de la data prajirii.

APA – gustul unui espresso va fi dat, intr-o anumita masura, si de calitatea apei utilizate. Sedimentele si mineralele nedorite vor influenta in mod negativ bautura, iar in in timp vor afecta chiar si dispozitivul cu care prepari cafeaua. Poti cumpara chiar si o cana filtranta pentru apa ce reduce depunerile de calcar si alte substante, ce afecteaza gustul si mirosul apei de la robinet.

 

granulatie cafea

 

MACINARE – inainte de a prepara bautura, boabele de cafea trebuie sa fie macinate. Deoarece pentru un espresso perfect ai nevoie de o cafea cu granulatie extra fina (mult mai fina decat in cazul altor metode) iti recomand sa investesti intr-o rasnita de calitate. Vei stii ca granulatia este cea corecta atunci cand particulele de cafea pudra se “lipesc” unele de altele.

Dupa ce castigi experienta, vei invata si cum sa manipulezi gradul de macinare pentru a obtine rezultate diferite.

DOZARE – pentru a obtine un espresso dublu, portia standard utilizata de cafegii experimentati, ar fi de aprox 18 – 21 grame de cafea macinata. Cu cat adaugi mai multa cafea, cu atat lichidul rezultat va fi mai gros si mai intens. In functie de preferintele personale, poti sa te joci cu dozarea, pana cand gasesti gustul si aroma dorita.

TASARE – presarea cafelei pudra cu un dispozitiv numit tamper restrictioneaza scurgerea apei, fortand astfel cafeaua sa interactioneze mai mult timp cu apa. Sfatul cafegiilor este ca tamperul sa aiba aceleasi dimensiuni ca ale sitei, pentru o potrivire perfecta. Ideal ar fi ca materialul din care este realizat sa fie metal (inoxul este cel mai indicat).

Dupa ce asezati cafeaua in filtru, apasati-o cu tamperul (cu o forta de aprox 13 kg) pentru nivelarea acesteia. O tasare ferma este esentiala pentru o extractie uniforma.

 

filtru de espressor

 

TEMPERATURA – apa incalzita la 90 – 96 ºC este ideala pentru prepararea cafelei, iar unele modele de espressoare performante iti permit un control mai bun asupra temperaturii (cu ajutorul unui controler PID). Daca ai un astfel de aparat, te poti juca cu gradele pentru a-ti gasi espresso-ul preferat.

Vei observa ca o temperatura mai joasa va face ca espresso-ul sa fie mai limpede si mai lung, in timp ce o temperatura mai inalta va produce o cafea cu aroma mai intensa si o culoare bogata.

EXTRACTIE – spre deosebire de cafeaua la cafetiera, in cazul unui espresso trebuie sa masuram atent cantitatea de cafea pulbere adaugata si cantitatea de lichid rezultata. In functie de doza dorita si de capacitatea filtrului, ti-as recomanda sa te orientezi la o bautura de maxim 60 ml (cam 30 grame), suficienta cat pentru o ceasca mare.

De retinut! Densitatea unui espresso perfect poate fi inselatoare, fiindca bulele de aer din crema ii pot da o consistenta pufoasa dar intensa ce cantareste numai 30 gr sau o consistenta subtire si matasoasa ce cantareste 60 gr.

Cu atat de multe mixuri de espresso, indicat ar fi sa obtii o cantitate suficienta de crema, sa zicem cam de 1 cm grosime pentru o ceasca de 60 ml.

TIMP – cu doza de pudra si extractia recomandate mai sus, nu ar trebui sa treaca mai mult de 25 – 30 secunde intre momentul in care incepe extractia cafelei si pana cand paharul este plin.

 

espresso perfect

 

Cum se face un espresso perfect?

1. Umple rezervorul espressorului cu apa sau conecteaza-l la retea. Indiferent de metoda aleasa, important este ca apa sa fie rece si filtrata. Tratarea apei este primul pas in obtinerea unui espresso perfect, apa distilata va provoca distrugeri aparatului, apa dura va duce la acumularea de calcar, iar apa nefiltrata va da un gust neplacut cafelei.

2. Porneste espressorul si da-i timp suficient pentru a se incalzi. In functie de dimensiunile acestuia, ar putea dura intre 15 si 45 de minute.

3. Aseaza ceasca de cafea in incalzitorul de cesti dispus deasupra dispozitivului. In cazul in care aparatul nu are asa ceva, poti turna apa fiebinte in ceasca pe care o vei folosi. Acest pas face diferenta dintre un espresso perfect si unul acceptabil. Intr-o cana calda, espressoul isi mentine consistenta cremoasa si aroma deosebita.

4. Pune un filtru gol in lacasul corect si porneste aparatul sa functioneze pentru cateva secunde. Aceasta operatiune va face ca apa proaspata si calda sa treaca prin tevi si sa le incalzeasca, oferindu-ti in schimb o cafea delicioasa.

5. Macina cateva boabe de cafea pana cand obtii o pulbere fina, ce se asemana mult cu sarea de masa, insa care are o consistenta granuloasa atunci cand o freci intre degete.

6. In filtrul curat si uscat, pune 18 – 21 grame de cafea pudra proaspat macinata. Aseaz-o uniform cu ajutorul unui deget pentru a evita golurile de aer si nivela.

7. Foloseste-te de tamper pentru a presa uniform cafeaua in filtru. Se recomanda o forta de 13 kg pentru o tampare ca la carte. La final, inspecteaza pucul pentru a vedea daca pudra este egal distribuita

8. Pune filtrul in espressor si incepe prepararea cafelei pana se obtine extractia predeterminata (60 ml ar trebui sa se obtina in 25-30 secunde). Inainte de servire, poti amesteca espresso-ul cu spuma de lapte pentru a obtine diverse bauturi.

Sfaturi de incepatori pentru un espresso perfect

Ei bine, cum a fost? Fiind la inceput si primul espresso pe care il prepari, chiar daca ai respectat intocmai fiecare pas, se poate intampla ca rezultatul sa nu fie asa cum iti doreai. Daca bautura espresso nu este ceea ce te asteptai, aplica urmatoarele sfaturi.

In primul si in primul rand, trebuie sa ai la dispozitie o rasnita de cafea cu discuri (conice, de preferinta) pentru un rezultat de exceptie.

Extractia bauturii a durat prea mult – ceva impiedica apa sa se scurga intr-un timp corespunzator printre pulberea de cafea, iar rezultatul este un espresso amar. Incearca sa dozezi o cantitate mai mica de cafea sau sa macini mai grosier boabele sau sa presezi mai usor

Extractia bauturii a durat prea putin – pucul nu se straduie suficient, apa curge mult prea repede, iar espresso are un gust groaznic. Ca sa repari, incearca sa dozezi ceva mai multa cafea in filtru sau sa macini boabele mai fin sau sa aplici o forta mai mare la presarea pudrei

Espresso are gust amar – in acest caz, ai reusit sa extragi prea mult din cafea. Ca sa nu mai faci aceeasi greseala pe viitor, redu din temperatura apei sau micsoreaza timpul de extractie

Espresso are gust acid/acru – la fel ca alimentele ce nu sunt gatite suficient, este posibil ca reactia dintre apa si cafea sa fi incetat mult prea devreme. Poti sa cresti putin temperatura apei si sa maresti timpul de extractie, gasind un echilibru intre cantitatea de cafea intodusa si lichidul rezultat

Espresso este mult prea lichid – bautura trebuie sa aiba consistenta groasa, precum cea a siropului, iar obtinerea ei necesita o doza de cafea proaspata si timp corect de preparare. Daca rezultatul nu este pe masura asteptarilor, incearca sa micsorezi timpul de extractie sau sa dozezi mai multa cafea sau sa macini boabele mai fin sau sa presezi pudra mai puternic

Espresso are putina (spre deloc) crema – daca nu observi crema in espresso, cel mai probabil ca fie cafeaua este prea veche, fie presiunea apei nu este corespunzatoare. Incearca sa dozezi mai multa cafea sau sa macini boabele mai fin ori inlocuieste cafeaua cu una cat mai proaspata

Espresso are prea multa crema – boabele care retin prea multe gaze din timpul procesului de prajire nu sunt tocmai bune pentru prepararea unui espresso perfect. Daca bautura are prea multa spuma, tot ce trebuie sa faci este sa mai lasi cafeaua sa se odihneasca pentru cateva zile

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Nume