lamaie beneficii si contraindicatii

Multe persoane sunt de parere ca lamaile nu sunt bune pentru nimc altceva decat pentru decor atunci cand sunt servite impreuna cu un pahar de apa la restaurant ori pentru a da savoare deserturilor sau bomboanelor.

Insa cati dintre voi stiu pentru ce este buna lamaia si cat de multa vitamina C sau antioxidanti contine? Printre beneficiile lamaii pentru organism se numara si reducerea numarului de pietre la rinichi sau reducerea celulelor canceroase din corp.

Fie ca iti place sa bei apa cu lamaie pentru detoxifiere sau sa folosesti ulei esential de lamaie ori sa mananci o savuroasa tarta, lamaia nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta.

Mai mult de atat, exista mai multe moduri in care te poti folosi de lamai, iar aici nu ma refer numai in bucatarie. Spre exemplu, lamaia este buna si pentru a curata mobila, da stralucire parului sau imbunatati sanatatea pielii.

Vrei sa descoperi mai multe despre acest fruct delicios? Citeste mai departe articolul pentru a descoperi care sunt beneficiile si contraindicatiile lamaii.

 

Lamaia – Valoare Nutritionala

Lamaile au un continut redus de calorii, insa contin o cantitate impresionanta de fibre si vitamina C. Aprox 100 grame de lamai contin urmatoarele valori:

  • Calorii: 29
  • Lipide totale: 0.3 g
    • Lipide saturate: 0 g
    • Lipide polinesaturate: 0.1 g
    • Lipide mononesaturate: 0 g
  • Colesterol: 0 g
  • Sodiu: 2 mg
  • Potasiu: 138 mg
  • Carbohidrati totali : 9 g
    • Fibre alimentare: 2.8 g
    • Zahar: 2.5 g
  • Proteine: 1.1 g
  • Vitamina C: 44.5 mg
  • Fier: 0.5 g
  • Vitamina B6: 0.1 mg

Pe langa cele mentionate mai sus, lamaia mai contine si o cantitate mica de tiamina, folati, acizi pantotetici, calciu, magneziu si cupru.

Multor persoane le place sa foloseasca felii de lamaie pentru a face limonada. Trebuie sa stii ca sucul de la jumatate de lamaie amestecat cu un pahar de apa, contine aprox:

  • 6 calorii
  • 2 g carbohidrati
  • 0.1 g proteine
  • 0 grasimi
  • 0.1 fibre alimentare
  • 10.8 mg vitamina C
  • potasiu + folati (cantitate infirma)

 

Lamaia Beneficii si Proprietati

1Creste imunitatea

Lamaile sunt o sursa bogata de Vitamina C, un nutrient important, a caror beneficii au fost strans legate de cresterea sanatatii imunitare. De fapt, daca ar fi sa luam scris pe foaie, gasim exact aceeasi cantitate de vitamina C din lamaie si in portocale.

Un studiu publicat de revista Annals of Nutrition & Metabolism a ajuns la concluzia ca suficienta vitamina C poate reduce severitatea infectiilor respiratorii, preveni aparitia malariei, diareei si a pneumoniei.

Mai mult decat atat, lamaile sunt bogate in antioxidanti ce lupta impotriva inflamatiilor si ajuta la o mai buna imunitate. Acestia protejeaza celulele imunitare neutralizand radicalii liberi, tinand corpul nostru departe de infectiile provocate de bacterii sau virusi.

Ai posibilitatea de a imbunatati sistemul imunitar daca incluzi in dieta suficiente alimente bogate in probiotice si in acelasi timp reduci cantitatea de alimente ultra-procesate precum fast food-ul si incepi sa ai un stil de viata activ.

2Imbunatateste sanatatea inimii

Bolile inimii sunt principala cauza a deceselor in Romania, iar statisticile arata ca aprox 1.6 milioane de romani (adica un om la trei minute) si-au pierdut viata in ultimii 10 ani din princina acestora. In plus, Romania este situata pe locul 1 in Europa in topul mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare.

Unul  dintre cele mai impresionante beneficii ale lamaii este efectul acestora asupra sanatatii inimii. Multumita continutului ridicat de vitamina C, chiar si consumul de cateva felii din acest citric pe saptamana fac ca inima sa fie mai sanatoasa si mai puternica.

Studiile au demonstrat ca un consum regulat de lamaie (sau alte fructe si legume bogate in vitamina C) reduce riscul bolilor coronariene si a formarii de cheaguri de sange pe vasele inimii, dar si scade tensiunea arteriala vindecand hipertensiunea.

3Lupta impotriva cancerului

apa cu lamaie si menta

Lamaile sunt bogate in antioxidanti si compusi naturali eficienti impotriva cancerului, asadar nu este de mirare faptul ca numeroase studii au descoperit cat de eficiente sunt lamaile in lupta impotriva celulelor canceroase. Spre exemplu, sucul de lamaie poate sa reduca riscul dezvoltarii cancerului mamar, precum si a altor tipuri de cancer cum ar fi cel de colon sau plamani.

Lamaile contin diversi compusi precum hesperidina si d-limonene, si care ambii s-au dovedit a detine proprietati anti-canceroase. Datorita acestor beneficii ale lamaii, fructul acru a ajuns rapid in topul alimentelor ce lupta impotriva cancerului.

Proprietatile benefice ale lamailor au aratat rezultate promitatoare in studiile recente, dar totusi acestea au ca scop final doar cresterea abilitatii corpului de a lupta cu cancerul. La urma urmei, cercetatorii si savantii de specialitate inca nu au descoperit un inlocuitor concret pentru chimioterapie.

4Previne formarea pietrelor la rinichi

beneficii lamaie

Poti incorpora lamaia in regimul alimentar daca stii ca esti predispus la formarea de pietre la rinichi. Motivul pentru care se recomanda asta este ca lamaile contin acid citric ce duce la o crestere a volumului de urina si ajuta la prevenirea formarii altor pietre la rinichi.

Daca ai eliminat o piatra in timpul urinarii, sunt sigura ca nu vei reusi sa uiti asa de usor durerea imensa pe care ai resimtit-o. Unii pacienti aseamana aceasta durere cu cea a nasterii.

Ca sa reduci riscul formarii pietrelor la rinichi, este important sa te hidratezi cat mai bine, sa ai o dieta fara sare si consum scazut de carnuri (opteaza pentru peste). Un consum mai ridicat de apa precum si o dieta bazata pe plante si alimente bogate in magneziu este solutia cea mai indicata.

5O mai buna absorbtie a fierului

lamaie proprietati

Fierul este un mineral extrem de important pentru corp. Este unul din componentele principale ale hemoglobinei, care se gaseste in celulele rosii de sange si ajuta la oxigenarea corpului. Exista o multime de persoane ce sufera de deficienta de fier.

Spre exemplu, vegetarienii si veganii consuma un anumit tip pe fier ce nu este absorbit in mod corect de catre corp. Mai mult, femeile tinere aflata la varsta optima pentru reproducere au un risc mai ridicat de deficienta de fier din pricina cantitatii de sange pierduta la menstruatie.

Vitamina C din lamai poate ajuta la o mai buna absorbtie a fierului pentru a preveni anemia. Citricele, ardeii, fructele de padure si brocoli sunt cateva dintre alimentele bogate in vitamina C pe care sa le consumi regulat si care ajuta la buna absorbtie a fierului.

6Imbunatateste sanatatea pielii

zeama de lamaie pentru ten

Lamaile sunt considerate a fi excelente alimente anti-imbatranire si pot ajuta la o piele mai sanatoasa si stralucitoare datorita continutului ridicat de antioxidanti. Unul din multele beneficii ale lamaiilor este si acela ca antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi si previn leziunile oxidative.

Radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire rezultatul fiind o ridurile, aparitia pistruilor, uscaciune si o elasticitate mai proasta a pielii. Cercetatorii cred ca antioxidantii sunt un mod eficient de a stopa procesul de imbatranire si imbunatati considerabil sanatatea pielii.

Pentru persoanele ce sufera de acnee (si nu numai) si isi doresc o piele cat mai curata se recomanda sa aplice cate putina zeama de lamaie pe ten sau sa il amestece cu produsele preferate de ingrijire a pielii. Pe langa lamai, te sfatuiesc sa adaugi in rutina zilnica si ingrediente precum ulei din arbore de ceai, ulei de cocos si avocado.

7Ajuta la arderea grasimilor

lamaie beneficii si contraindicatii

Inlocuirea sucului gazos plin de zaharuri si conservanti cu un pahar de limonada rece te ajuta sa arzi mai rapid caloriile fara prea multe sacrificii.

De asemenea, un pahar de suc de portocale contine 112 calorii si aprox 26 grame de carbohidrati. Pe de alta parte, in apa cu lamaie fara zahar sunt numai 6 calorii. Teoretic, daca ai renunta la a mai consuma sucuri gazoase sau de fructe si sa le inlocuiesti cu apa cu lamaie, ai putea sa economisesti o multime de calorii si vei putea slabi mai usor.

Desi, lamaia slabeste, ar fi indicat sa combini un regim alimentar echilibrat plin de substante nutritive si un stil de viata sanatos, daca vrei sa obtii rezultate multumitoare pe termen lung.

 

Lamaia Contraindicatii si Precautii

Pentru majoritatea oamenilor, lamaile pot fi consumate fara nici un fel de efecte secundare. Totusi, consumul de lamaie in exces ar fi bine sa fie evitat de anumite persoane.

Alergiile la citrice nu sunt atat de frecvente insa exista cazuri in care consumatorul a suferit simptome precum urticarie, umflaturi, astm sau febra.

Daca ai experimentat vreun simptom neplacut dupa ce ai consumat lamaie, sfatul meu este sa te consulti cat mai rapid cu medicul de familie, doar el te poate ajuta sa treci cu bine peste aceasta situatie neplacuta.

In plus, desi profilul nutritional al unei lamai este destul de impresionant, aveti tendinta de a consuma in exces. Din cauza acidulului citric din lamaie, un consum ridicat poate face ca smaltul dintilor sa aiba de suferit, ducand la cresterea sensibilitatii dentare.

 

Lamaile au un continut scazut de calorii si sunt bogate in vitamina C, antioxidanti si fibre. Acestea au fost asociate cu un numar impresionant de beneficii pentru organism, iar studiile au aratat ca lamaile pot imbunatati imunitatea, ajuta la dezvoltarea unei inimi sanatoase, reduce riscul formarii pietrelor la rinichi, lupta impotriva cancerului, ajuta la o mai buna absrorbtie a fierului si la arderea caloriilor.

citeste si: cel mai bun blender

Pe langa toate acestea, lamaile pot fi folosite cu incredere intr-o varietate de retete in bucatarie astfel incat sa ii satisfaci pe cei dragi cu gustari delicioase. Evita sa consumi lamaie in exces avand un regim alimentar sanatos si te vei bucura din plin de beneficiile lamaii.

 

Surse:

  • draxe.com/lemon-nutrition/
  • www.healthline.com/nutrition/foods/lemons
  • medicalnewstoday.com/articles/283476.php
  • healthbeckon.com/lemon-benefits/

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Nume