Pentru a elucida putin misterul, am ales sa iti prezentam o serie de 13 alimente sanatoase pe care sa le eviti (conform specialistilor) atunci cand mergi data viitoare la shopping.
Sa mancam sanatos este de cele mai multe ori foarte dificil de atins, mai ales atunci cand programul ne este atat de incarcat incat nu avem timp mai deloc sa putem avea un regim alimentar bogat in vitaminele si nutrientii de care corpul nostru are nevoie.
Exista o multime de alimente sanatoase care, teoretic, ar trebui sa fie extreme de benefice pentru organism, insa in realitate, acestea nu fac altceva decat sa ne faca rau.
- Sucul de fructe si legume
Atunci cand folosesti storcatorul pentru a extrage sucul din fructele si legumele preferate, fibrele sunt indepartate, acestea fiind elemental cheie care iti ofera senzatia de satietate pana la urmatoarea masa din zi.
Ceea ce mai ramane este zaharul. Pe termen scurt, o dieta bogata in zaharuri si scazuta in proteine va duce la scaderea energiei, foamete si chiar la schimbarea starii de spirit.
Daca se continua cu acest regim, poti ajunge sa pierzi o parte consistenta a masei musculare, deoarece muschii au nevoie de proteine pentru a se putea dezvolta corespunzator.
- Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este aproximativ identic cu uleiul de masline in ceea ce priveste continutul de grasimi si caloriile ce le contine.
Insa, spre deosebire de o lingurita de ulei de masline, ce contine numai 1 gram de grasimi saturate si mai mult de 10 grame de grasimi sanatoase mono- si polisaturate, o lingurita de ulei de cocos contine 12 grame de grasimi saturate si doar 1 gram de grasimi sanatoase.
Expertii sugereaza sa evitam consumul de grasimi saturate deoarece acestea duc la o crestere a colesterolului si un risc crescut de a dezvolta diabetul de tip2.
- Nectarul de agave
La un moment dat, multi dintre cei ce recomanda sa avem un stil de viata cat mai sanatos (printre care renumitul Dr. Oz) au sugerat sa inlocuim zaharul cu nectarul de agave, pentru ca acestea contin un index glicemic foarte scazut si ce nu duce la o crestere pe neasteptate a nivelului de glucoza in sange, asa cum se intampla atunci cand mancam zahar alb.
Dar, in timp ce agavele nu sunt bogate in glucoza, acestea au un continut ridicat de fructoza (un alt tip de zaharina – acelasi pe care il intalnim si in siropul de porumb). Studii recente sugereaza faptul ca o dieta bogata in fructoza poate duce la probleme grave de sanatate, printre care si afectiunile cardiace.
- Albusurile de ou
Foarte multe persoane au inceput sa evite galbenusurile de ou dupa ce o serie de experti in nutritie au sugerat ca acestea pot creste nivelul colesterolului in sange.
Avem si vesti bune. Studiile recente arata ca pentru marea majoritate de oameni, colesterolul dietetic (acela din alimentele consumate) nu are nici un fel de efect asupra colesterolului din sange.
Asadar, in cazul in care ti-ai facut analizele si stii ca stai bine la acest capitol, adica nu ai un indice urias al colesterolului, recomandarea mea este sa renunti la a mai consuma doar albusul din ou. Poti manca atat albusul cat si galbenusul atat timp cat nu abuzezi.
- Alimente cu continut scazut de grasimi
Am tot citit pe diverse site-uri de nutritie ca produsele cu continut scazut de grasimi ne ajuta sa pierdem kilogramele in plus si ne vor face sa ne simtim mai bine atunci cand le consumam in mod regulat.
Si totusi, un studiu publicat de site-ul hsph.harvard.edu ce s-a intins pe o durata de 8 ani, in care au fost supravegheate mai mult de 49.000 de femei sustine exact contrariul. Cand aprox jumatate din participante au tinut un regim scazut in grasimi, acestea nu au redus si riscul aparitiei cancerului la san, cancerului de colon sau afectiuni ale inimii. Mai mult decat atat, acestea nici macar nu au pierdut in greutate atat de mult.
Asadar, grasimile sanatoase din nuci, alune sau alte oleaginoase, peste si fructele de avocado sunt chiar benefice daca sunt consumate moderat.
- Granola
Nu stiu cum sunteti voi, insa eu asociez mai toate batoanele micute si crunchy cu persoanele care fac foarte multe exercitii si care le consuma pentru a-si pastra corpul cat mai tonifiat si sanatos.
Dar, majoritatea acestor batoane cu granola nu sunt deloc sanatoase. De fapt, acestea sunt bogate in zaharuri si calorii – doar o singura cupa contine pana la 600 de calorii, adica acelasi nr pe care il regasim in 2 sandwich-uri de curcan si cascaval ori 4 batoane de cereale.
- Multivitamine
Numerosi adulti iau vitamine in fiecare zi fie la recomandarea medicului, fie ca asa doresc ei. Bineinteles, avem nevoie de o cantitate mica de vitamine pentru a supravietui – spre exemplu, fara vitamina A, C si E ne-ar fi foarte greu sa transformam alimentele in energie si am dezvolta diferite probleme precum rahitismul sau scorbut.
De cele mai multe ori, daca avem un regim alimentar bogat in fructe si legume si fara excese, reusim sa acumulam suficient din aceste substante, fara a fi nevoie sa ne indopam cu pastile.
- Paine fara gluten
Daca nu faci parte din cei 1% din populatie ce sufera de boala celiaca, mai mult ca sigur ca glutenul nu va avea un efect negative asupra ta.
Majoritatea oamenilor sufera de o usoara senzatie de balonare, fie ca acestia consuma sau nu produse din faina de grau. Asadar, stai fara grija, poti manca covrigul care iti face cu ochiul, fara stres.
- Laptele de migdale
Alternative dietetice au devenit extrem de populare in ultimii ani, printre care se numara laptele de soia si cel de migdale. Totusi, la modul practic, laptele de migdale nu are nici un fel de nutrienti.
Desigur, migdalele in forma lor pura sunt extreme de bogate in proteine, insa sub forma lichida, un pahar normal de lapte de migdale contine numai 2% migdale, adica aproape nici o proteina. Mai mult, toate vitaminele din bautura sunt adaugate. Daca esti in cautarea unei alternative sanatoase, opteaza pentru laptele de soia sau laptele degresat.
- Detoxifierea
Site-ul theguardian.com ne avertizeaza de posibilele efecte pe care corpul nostru le-ar putea suferi in cazul unei curi indelungate de detoxifiere.
Daca nu ai fost otravita, cu siguranta ca ai un sistem super-eficient ce reuseste sa filtreze substantele toxice mancate. Asta inseamna ca nu trebuie sa cumperi toate acele sucuri “de curatare” sau ceaiuri “detoxifiante”.
Ficatul si rinichii fac o treaba excelenta pentru a ne proteja organismul de toxinele consumate. In timp ce rinichii filtreaza sangele si indeparteaza reziduurile din dieta noastra, ficatul este responsabil cu procesarea medicatiilor si detoxifierea substantelor chimice ingerate.
- Sarea de Himalaya
Tenta distinctiva de roz in sarea de Himalaya apare din cauza cantitatii minuscule de oxid de fier (sau rugina) din cristalele stancii. Sarea contine si o cantitate mica de calciu, potasiu, fier si magneziu, dar si o cantitate mult mai mica de sodiu decat sarea de masa normala. Insa oare se merita sa o cumparam?
Asadar, rozul acela apare datorita mineralelor pe care sarea le are, insa cantitatea acestora este foarte aproape de zero. Ar fi recomandat sa nu acordam o atentie atat de aparte unui tip de sare sau zahar, doar pentru continutul de minerale avut.
Doar pentru ca este sare de Himalaya nu inseamna ca ar avea efecte benefice cu mult mai superioare fata de sarea de masa. La urma urmei, este tot sare.
- Apa de cocos
Aceasta bautura costisitoare nu este leacul universal pentru deshidratarea de dupa antrenament sau cancer.
Da, apa de cocos este o sursa excelenta de potasiu si alte vitamine si minerale, insa are aproximativ aceleasi efecte asupra corpului ca si cum ai bea un pahar de apa si consuma un fruct proaspat.
- Bauturile sportive
Am fost facuti sa credem in mod gresit ca avem nevoie de o bautura dulceaga pentru a ne pregati corespunzator pentru un antrenament sau sa ne revenim dupa ce il terminam.
In realitate, expertii in fitness recomanda sa bem apa naturala si sa mancam aprox 20 grame de proteine, acestea fiind necesare la refacerea si crestrea musculara.