Unii le considera a fi cel mai impresionant aliment de pe planeta. De secole, aceste seminte de in sunt pretuite pentru beneficiile lor pentru sanatate, fiind o sursa bogata de grasimi sanatoase, omega-3, antioxidanti si fibre.
Poate ca te intrebi pentru ce sunt bune semintele de in? Ei bine, trebuie sa stii ca ele ajuta la imbunatatirea digestiei, scaderea colesterolului, diminuarea poftei de dulce, echilibrul hormonal si lupta impotriva cancerului.
Mic, de culoare maro, bronz sau aurii, inul este o sursa excelenta de fibre dietetice, minerale precum mangan, tiamina (sau vitamina B1) si magneziu. O alta proprietate unica pentru semintele de in este faptul ca reprezinta sursa nr 1 de lignani in regimul alimentar, avand de pana la 7 ori mai multi lignani decat semintele de susan.
Semintele de in sunt unele dintre cele mai vechi alimente cultivate de om, consumate de mii de ani. Potrivit informatiilor oferite de revista Journal of Food Science and Technology, denumirea latina a semintelor de in este Linum usitatissimum, si care se traduce prin “foarte folositor”. Consumate frecvent in urma cu 5000 de ani in vechiul Babilon, apoi de catre razboinii azteci, fiind si alimentul favorit al regelui Carol cel Mare in secolul 8.
La fel ca in antichitate, si astazi inul este folosit pentru realizarea de tesaturi datorita continutului urias de fibre ce ii confera durabilitate. In jurul anilor 1990, semintele de in au inceput sa castige popularitate in industia alimentara si au devenit principala sursa de nutritie pentru lupta impotriva afectiunilor cardiace sau a altor boli. Indiferent ca esti vegetarian, vegan sau urmezi o dieta Paleo ori Keto, cu siguranta ca merita sa le incerci.
Seminte de In : Valoare Nutritionala
Cand ne uitam la valoarea nutritionala a semintelor de in, sunt o multime de lucruri care ne atrag atentia. De fapt, daca ar fi sa se uitam atenti la profilul lor, realizam rapid ca sunt unele dintre cele mai nutritive alimente de pe planeta. Spre exemplu, 100 de grame de in contin:
- Calorii: 534
- Lipide totale: 42 gr
- Lipide saturate: 3.7 gr
- Lipide polinesaturate: 29 gr
- Lipide mononesaturate: 8 gr
- Colesterol: 0 mg
- Sodiu: 30 mg
- Potasiu: 813 mg
- Carbohidrati: 29 gr
- Fibre alimentare: 27 gr
- Zahar: 1.6 gr
- Proteine: 18 gr
- Vitamina A: 0%
- Vitamina C: 1%
- Calciu: 25%
- Vitamina D: 0%
- Vitamina B-12: 0%
- Vitamina B-6: 25%
- Fier: 31%
- Magneziu: 98%
Pe langa acestea, semintele de in mai contin si o cantitate semnificativa de mangan, tiamina, fosfor, cupru, seleniu, zinc, folati etc. Dupa cum se poate vedea, nici nu este de mirare cat de multe beneficii au pentru sanatate.
Seminte de In : Proprietati si Beneficii Pentru Sanatate
- BOGATE IN FIBRE, INSA CU PUTINI CARBOHIDRATI
Una dintre proprietatile extraordinare ale acestor seminte de in este aceea ca ele au un nivel ridicat de substante mucilaginoase, un fel de gel solubil in apa ce faciliteaza trecerea prin tractul digestiv fara a fi digerate.
O data consumate, acest mucilagiu din seminte pastreaza un timp mai indelungat mancarea in stomac, ceea ce ajuta la cresterea absorbtiei nutritive si ofera o senzatie de satietate. Pentru ca fibrele din semintele de in nu pot fi descompuse in tractul digestiv, unele din caloriile pe care le detin, nu pot fi absorbite.
Inul are un continut scazut de carbohidrati, insa contine suficiente fibre solubile si insolubile, ceea ce ajuta la detoxifierea colonului, arderea grasimilor si reducerea poftei de dulce.
- SEMINTELE DE IN SUNT BOGATE IN ACIZI GRASI OMEGA-3
Tot auzim in dreapta si stanga de beneficiile uleiului de peste si cat de bun este omega-3-ul. Ei bine, trebuia sa stii ca aceste seminte de in, dar si nucile si chia sunt renumite pentru efectele lor antiinflamatorii.
Inul contine lipide polinesaturate ALA si care ajuta la reducerea afectiunilor cardiace, imbunatateste functiile trombocitelor, reduce inflamatia, incurajeaza functionarea sanatoasa a celulelor andoteliale, protejeaza arterele si reduce aritmia.
Mai multe detalii puteti citi intr-un studiu realizat de Jennifer A. Fleming si Penny M. Kris-Etherton pe site-ul Advances in Nutrition.
- SANATATEA PIELII SI A FIRULUI DE PAR
Printre beneficiile semintelor de in se numara si sanatatea firului de par, iar un consum regulat il face sa fie mai stralucitor, mai puternic si mai rezistent la rupere. Totodata, datorita continutului de vitamine B si acizi grasi esentiali, inul face pielea mai catifelata, reducand senzatia de ten uscat.
Se pot vedea ameliorari si in cazul acneei, rozaceei si eczemelor. Aceleasi proprietati se aplica si in cazul sanatatii ochilor, reducand sezantia ochilor uscati datorita efectelor de lubrifiere.
Uleiul din seminte de in este o alta optiune excelenta pentru piele, unghii, ochi si par, deoarece are o concentratie si mai ridicata de grasimi sanatoase.
Daca iti doresti sa ai o piele mai sanatoasa, unghii care nu se rup si nu se exfoliaza sau un mar mai rezistent, adauga 2 linguri de seminte de in in smoothie-ul de dimineata sau 1 lingura de ulei in rutina zilnica. Uleiul poate fi combinati si cu diferite alte uleiuri esentiale ca si o crema naturala de inmuiere a pielii.
- REDUC COLESTEROLUL
Datorita profilului nutritional bogat, aceste seminte de in pot reduce in mod natural colesterolul din sange prin cresterea cantitatii de grasimi excretate prin miscarile intestinale.
Continutul de fibre solubile din seminte “blocheaza” grasimile si colesterolul in sistemul digestiv astfel incat sa nu poata fi absorbit.
Bila, produsa de colesterol in vezica biliara este excretata prin sistemul digestive, fortand corpul sa creeze mai multa, folisndu-se de excesul de colesterol din sange, reducand astfel nivelul acestuia.
- SEMINTELE DE IN NU CONTIN GLUTEN
Te poti folosi de semintele de in pe post de inlocuitor natural pentru retetele ce contin gluten. Cerealele, in mod special cele ce contin gluten, sunt extrem de greu de digerat de anumite persoane, insa inul este foarte usor de metabolizat si are si proprietati antiinflamatorii.
Deoerece aceste seminte de in absorb mult lichid, acestea pot fi folosite si pentru a lega anumite ingrediente sau ingrosa diferite sosuri cand preparI retetele favorite.
Pentru ca nu contin gluten, sunt o alegere ideala pentru cei care sufera de boala celiaca sau au o intoleranta la gluten.
- BOGATE IN ANTIOXIDANTI (LIGNANI)
Unul din marile beneficii ale semintelor de in este acela ca sunt bogate in antioxidanti, in mod special in lignani si care lupta impotriva vatamarii facute de radicali liberi. Asadar, aceste seminte de in au proprietati deosebite ce includ echilibrul hormonal, regenerarea celulara si antiimbatranirea prematura a pielii.
Lignanii ii gasim in plante neprocesate, precum seminte, cereale integrale, fasole, afine sau nuci. Un stil de viata nesanatos ce include fumatul, antibioticele, obezitatea, toate acestea afecteaza circulatia nivelurilor linganilor din corp.
Lignanii sunt renumiti pentru proprietatile lor antivirale si antibacteriale, asadar consumul regulat de seminte de in ajuta la reducerea numarului sau a gradului de severitate al racelilor sau gripei. Polifenolii consolideaza dezvoltarea probioticelor in intestine, ceea ce ajuta la eliminarea infectiilor sau a candidei.
- O MAI BUNA SANATATE DIGESTIVA
Unul dintre cele mai atent-studiate beneficii ale semintelor de in este abilitatea acestora de a sustine sanatatea digestiva. Acizii grasi alfa-linoleici din aceste seminte de in reduc inflamatia si protejeaza tractul gastrointestinal.
S-a demonstrat ca inul este benefic pentru persoanele ce sufera de maladia Chron, precum si alte tulburari digestive. Fibrele pe care le contin asigura “hrana” pentru bacteriile bune din colon si care ajuta la curatarea sistemului digestiv.
Micutele seminte de in sunt bogate in fibre solubile si insolubile, ceea ce inseamna ca sunt de mare ajutor in mentinerea bunei functinori a intestinelor. Deoarece curata tractul intestinal datorita calitatii sale gelatinoase, inul este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii pentru constipatie.
Poti consuma seminte de in intregi sau macinate pentru a avea scaun regulat. Pe langa asta, inul contine mult magneziu, un alt nutrient ce sustine sanatatea digestiva prin hidratarea scaunului sau relaxarea muschilor tractului intestinal.
- SEMINTELE DE IN POT PREVENI APARITIA CANCERULUI
Ca si o parte dintr-un regim alimentar sanatos, consumul regulat de seminte de in poate ajuta la prevenirea catorva tipuri de cancer printre care se numara cancerul de san, prostata, ovare sau colon.
Un studiu publicat de Journal of Clinical Cancer Research a descoperit ca inul poate diminua riscul de a dezvolta cancer mamar atunci cand se consuma cantitati mai mari de fibre dietetice, lignani, antioxidanti carotenoizi, stigmasterol, legume si carne de pasare de curte.
O astfel de investigatie i-a condus pe diferiti experti in nutritie sa recomande diete alimentare pe baza de plante pentru a reduce aparitia cancerului asociat cu hormonii.
Lignanii gasiti in seminte de in pot fi transformati de bacteriile intestinale in enterolactona si enterodiol (tipuri de estrogeni) si astfel inul ajuta la echilibrarea naturala a hormonilor. Un bun echilibru este excelent pentru ca astfel se previne riscul de a dezvolta cancer de san la femei.
- ARDEREA GRASIMILOR SI PIERDEREA IN GREUTATE
Asa cum va spuneam si mai sus, aceste seminte de in sunt bogate in fibre si grasimi sanatoase si au rolul de a-ti oferi senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp atunci cand sunt consumate.
Lipidele polinesaturate ALA reduc inflamatia si ajuta la echilibrul hormonal.
Un corp inflamat tinde sa retina excesul de greutate, mai mult decat atat se lupta impotriva poblemelor intestinale precum constipatie sau balonare, mai ales daca ai o dieta nesanatoasa.
Poti incerca sa adaugi cate o lingura-doua de seminte de in in supe, salate sau smoothie-uri in mod regulat si vei putea vedea imbunatatiri.
- AJUTA LA REDUCEREA SIMPTOMELOR MENOPAUZEI SI ALE DEZECHILIBRULUI HORMONAL
Lignanii din astfel de seminte de in au o multime de beneficii pentru femeile care sunt la menopauza. De fapt, inul poate fi utilizat ca si o alternativa la terapia cu hormoni in unele cazuri, sau ca si un canal complementar in echilibrarea nivelului hormonal datorita proprietatilor estrogenice pe care linganii le au.
Datorita abilitatii de a echilibra estrogenul, micutele seminte de in ajuta la reducerea riscului de a face osteoporoza. Pot chiar ajuta femeile in pastrarea unei regularitati in cazul ciclului menstrual.
Seminte de In : Contraindicatii
Consumul de seminte de in este destul de sigur pentru adulti, iar adaugarea lor in dieta zilnica poate spori miscarile instestinale.
Insa, poate avea si cateva efecte neplacute, printre care se numara balonarea, durerile abdominale, constipatie, diaree, dureri ale stomacului sau chiar ameteala. Cu cat doza ingerata este mai mare, cu atat sunt mai multe efecte secundare.
Exista si cateva ingrijorari cu privire la consumul in cantitati generoase de seminte de in si anume faptul ca se poate ajunge la un blocaj intestinal din cauza efectelor laxative ale inului. Semintele ar trebui consumate cu o cantitate suficienta de apa pentru a preveni acest lucru.
Semintele de in care sunt mult prea crude sau care au rancezit sunt periculoase, si se crede ca ar putea fi extrem de toxice pentru organism, asadar, NU le consumati.
In cazul in care va aflati intr-una din situatiile enumerate mai jos: sarcina sau alaptare, sangerari, diabet, obstructie gastrointestinala, probleme grave hormonale, un nivel foarte ridicat al trigliceridelor, hipotensiune sau hipertensiune, ar fi indicat sa cereti parerea unui medic avizat inainte de a consuma seminte de in.
Seminte de In: Preparare, Mod de Administrare si Cantitatea Zilnica Recomandata
Multi experti sunt de parere ca este mai bine sa consumam seminte de in in locul uleiului din seminte, ce contine doar o parte din seminte, ca sa ne asiguram ca ne bucuram de tot ceea ce ne pot oferi.
Cat de multe seminte de in putem consuma? Doza optima petru a obtine toate beneficiile pentru sanatate nu este inca cunoscuta. Insa, 1-2 linguri de seminte de in macinate pe zi este doza zilnica recomandata de specialisti.
Iata cateva sfaturi de cum le poti utiliza si depozita:
Le poti cumpara gata macinate sau le poti macina chiar tu cu ajutorul unei rasnite de cafea sau a unui blender. Semintele de in, cand consumate intregi, trec prin tractul intestinal, fara a fi digerate, ceea ce inseamna ca, corpul nu reuseste sa acumuleze toti acei compusi benefici.
Acum, eu te sfatuiesc sa le cumperi intregi si sa le macini singur/a acasa si sa le consumi cat mai repede, deoarece cu cat sunt expuse un timp mai indelungat la lumina, cu atat se oxideaza mai mult si isi pierd din proprietati, devenind chiar toxice la un moment dat.
Alege fie seminte de in aurii, fie maro. Cele aurii sunt mai placute ochiului, insa semintele maro sunt mult mai usor de gasit in supermarket-uri. Diferenta din punct de vedere nutritional este insesizabila intre cele doua, asadar ramane la preferinta ta.
Le poti adauga in mancarurile pe care le consumi regulat: cereale, smoothie, supe, iaurturi, chiftelute, sosuri, chili, fripturi etc. Pot inlocui o parte din faina cu semintele de in macinate pentru a prepara retete precum paine, covrigei, clatite, gofre sau briose.
Pastreaza-le in frigider. Cel mai bun loc pentru a pastra aceste seminte de in este frigiderul. Daca alegi sa le cumperi gata macinate, iti recomand sa sigilezi punga inainte de le depozita la rece. Frigiderul nu le va permite sa se oxideze si sa isi piarda din valoarea nutritionala.
Semintele de in sunt bune si ptr cei cu tensiune mica?
Semintele de in sunt recunoscute pentru continutul lor bogat in acizi grasi omega-3, fibre si compusi antioxidanti, care ofera numeroase beneficii pentru sanatate.
Pentru persoanele cu tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), consumul de seminte de in poate avea efecte pozitive, cum ar fi imbunatatirea circulatiei sangelui si sustinerea sanatatii cardiovasculare.
Totusi, este important sa consumati cantitati reduse si sa consultati un medic inainte de a introduce modificari semnificative in dieta dvs.